Dutch Oven gebruiken, onderhouden en schoonmaken

  • Geplaatst op
  • Door Myron
  • Geplaatst in diy, review
  • 0
Dutch Oven gebruiken, onderhouden en schoonmaken

Een gietijzeren schoonheid die je maag vult en een glimlach op je gezicht tovert. Hoe gebruik je je dutch oven zo optimaal mogelijk?

De Dutch Oven.

More a basecamp kind of guy, zo beschrijf ik mijzelf vaak als het om dingen in de bossen gaat. Tuurlijk vind ik er voor een nachtje op uit trekken geweldig maar ikzelf vind niets zo prachtig als een kamp hebben waar je een tijdje jezelf moet zien te redden. Zodra je voor langere tijd afgezonderd bent van de buiten wereld worden andere dingen belangrijk. Een groot gedeelte hiervan is voedsel, wat is mijn volgende maaltijd en wanneer? Daarom zijn bij zoveel webshops de kook gedeeltes volgeduwd met allerlei potjes en pannetjes. Toch kom je bijna nergens de Dutch Oven tegen. Een gietijzeren schoonheid die je maag vult en een glimlach op je gezicht tovert.

GEBRUIK:

De DO (=Dutch Oven) is sinds de hype om lichtgewicht steeds meer in de vergetelheid geraakt. Dit is opzich ook wel logisch vanwege het enorme gewicht wat je mee moet zeulen zodra je ervoor kiest om een DO mee te nemen. Vandaar ook mijn opening: More a basecamp kind of guy. Zodra je een vast kamp hebt of misschien wel een blokhut, yurt of simpelweg in je eigen huis is een DO perfect om in te koken. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel eens bereid in een DO. Van worteltaart tot spareribs alles kan in de DO. Mijn persoonlijke favoriet? Maisbrood bakken en aan de andere kant van de DO een stukje vlees en als je de ruimte hebt nog wat groentes erbij. Maar Myron hoe weet ik nou hoe heet mijn DO word?! Want ik heb een recept en daarin moet mijn taartje op precies 252,4567 graden gebakken worden! Die vraag hebben veel meer eigenaren gesteld vandaar dat dit erg handige schemaatje is ontworpen(Dit is wel met BBQ briketten en met een kampvuur word het dus meer gokken):

Temperatuur Aantal briketten
120 °C 14
135 °C 16
150 °C 18
165 °C 20
180 °C 22
195 °C 24
210 °C 26
225 °C 28
240 °C 30

 

ONDERHOUD:

Voordat je aan het kokkerellen begint moet je de DO eerst inbranden. Dit is niet moeilijk maar je moet het eventjes door hebben. Dit gaat het makkelijkste in een normale oven maar in een kampvuur kan het ook dan moet het simpelweg op gevoel. Verwarm je DO tot 150°C en draai de DO na een half uur om en verwarm nog een kwartier. Dan wrijf je de DO van binnen en buiten schoon en wrijf hem daarna in met zonnebloemolie. GEBRUIK GEEN OLIJFOLIE! Hierna nog een uur de oven in en tadaa en ingebrande DO. Omdat de DO van prachtig gietijzer is gaan de poriën van het ijzer openstaan zodra deze verwarm word. Olijfolie kan dus de smaak van je gerechten verpesten. Een voordeel hieraan is wel dat de DO zijn eigen smaak opbouwt en al je gerechten steeds beter gaan worden. Wil je hier van af? Opnieuw inbranden en hij is zo goed als nieuw.

OORDEEL:

Misschien had ik het al wat onsubtiel laten doorschemeren maar de DO is top als je deze mee kunt nemen in de auto, kano of misschien zelfs de fiets. Ga je meerdere kilometers lopen is een RVS pannetje veel meer geschikt dit is dan ook het grote nadeel aan de DO,het enorme lompe gewicht. Wat zeker niet goed in je handen te dragen is met het kleine handvat van metaal wat in je handen snijd. Heb je een vaste plek waar je zit of kun je het met iets anders vervoeren dan op je rug of dragen met hand: Ideaal kookmateriaal. Heb je dit niet en trek je de bossen in met alleen een rugzak? Lekker thuis laten tenzij je natuurlijk een extreme bikkel bent.

Tekst is natuurlijk altijd leuk maar een filmpje is altijd beter vandaar dit filmpje over de DO:KLIK!

Heb je nog suggesties voor een review of een informatie filmpje zoals dit? Laat het ons weten!

Myron.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden